Niedzielny obiad, z którego przygotujesz lunch box do pracy

Ludzie dzielą się na tych, którzy smucą się w niedzielę w oczekiwaniu na kolejny tydzień w pracy, i na tych, którzy przyrządzając pyszny obiad, planują spakować go do pudełka, aby umilić sobie początek pracowitego tygodnia. Proponujemy kilka przepisów, które zrobicie bez większego wysiłku w niedzielę, ale zjecie także w poniedziałek. Każdy przepis zakłada przygotowanie dwóch porcji.

Spaghetti z kurczakiem i zielonym pesto

Prosto, szybko i pysznie - właśnie tego oczekujemy od dania obiadowego. Czy można chcieć jeszcze więcej? Otóż tak, bowiem dobrze, jeśli obiad smakuje wyśmienicie również po odgrzaniu.

fot. shutterstock

Składniki:

• 300 g makaronu spaghetti
• 250 g piersi z kurczaka
• 1 łyżka margaryny, do smażenia
• duża garść bazylii (liści wraz z łodygami)
• garść orzechów (piniowych, nerkowca lub migdałów)
• 1 ząbek czosnku
• 3 łyżki startego parmezanu + kilka cienkich listków
• 5 łyżek oliwy
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
2. Kurczaka oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Posypujemy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy.
3. Na patelni rozgrzewamy margarynę, po czym wkładamy do środka kurczaka i smażymy go przez 3-4 minuty.
4. Orzechy siekamy tak, by rozmiarem przypominały kaszę pęczak. Ich faktura powinna być wyczuwalna w pesto.
5. Pesto możemy przygotować przy użyciu moździerza, blendera lub malaksera. Wewnątrz naczynia umieszczamy bazylię orzechy, parmezan, czosnek, oliwę, sól i pieprz. Łączymy składniki do momentu, aż staną się zieloną papką, ale poszczególne dodatki będą wyczuwalne. Gdy używacie moździerza, oliwę warto dodać na końcu, wtedy będzie nam wygodniej rozcierać składniki.
6. Ugotowany al dente makaron łączymy z kurczakiem i pesto. Całość posypujemy wiórkami parmezanu. Gotowe!
Wskazówka: Pesto możemy też przygotować z rukoli.


Pieczony łosoś z ryżem i warzywami na parze

Pyszny, zdrowy i prosty do zrobienia - taki łosoś smakuje doskonale również na drugi dzień. Pamiętaj jednak, żeby nie odgrzewać go zbyt długo, bo stanie się suchy.

fot. shutterstock

Składniki:

• ok. 500 g filetu z łososia
• 100 g ryżu
• 2 łyżeczki margaryny
• 2 plasterki cytryny
• 300 g ulubionych warzyw (na przykład brokuła, szparagów lub mrożonej mieszanki)
• sól
• pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:

1. Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
2. Łososia myjemy pod bieżącą wodą i odcinamy skórę. Przekrawamy go na dwie równe części. Każdy kawałek posypujemy równomiernie solą i pieprzem cytrynowym.
3. Rybę układamy na kawałku folii aluminiowej, po czym na wierzchu rozkładamy po kawałku margaryny - dzięki temu łosoś będzie soczysty. Na górze kładziemy plasterki cytryny.
4. Całość zawijamy luźno w folię, przekładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
5. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Oczyszczamy je, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, jeśli to konieczne. Układamy je na wkładzie parującym lub specjalnym sicie do gotowania na parze.
6. Garnek do gotowania na parze wypełniamy wodą do 1/3 wysokości, przykrywamy pokrywką i doprowadzamy wodę do wrzenia. Na górze ustawiamy naczynie z warzywami. Woda nie może dosięgać warzyw. Całość gotujemy pod przykryciem przez 5-10 minut, w zależności od tego, jakie warzywa wybraliśmy. Brokuł potrzebuje ok. 7 minut, szparagi - 10.
7. Wszystkie składniki obiadu układamy na talerzu lub w pudełku.


Pierś z kurczaka z sałatką z jarmużu, ciecierzycy i komosy ryżowej

Według tego przepisu możesz przygotować nie tylko kurczaka, ale również indyka. Potrawa doskonale sprawdzi się zarówno w formie obiadu, jak i zdrowej kolacji.

fot. shutterstock

Składniki:

• 2 pojedyncze piersi z kurczaka
• 1 łyżeczka papryki mielonej
• szczypta papryki ostrej
• 250 g jarmużu
• 1/2 szklanki ciecierzycy z zalewy
• 1/2 szklanki komosy ryżowej (lub więcej, jeśli chcemy, aby nasze danie było bardziej treściwe)
• margaryna, do smażenia
• 1/2 łyżeczki soli
• szczypta pieprzu cytrynowego

Sposób przygotowania:

1. W miseczce mieszamy przyprawy: paprykę słodką, ostrą, sól i pieprz cytrynowy.
2. Kurczaka oczyszczamy z wszelkich błonek, kostek i chrząstek, po czym wcieramy w niego połowę mieszanki przypraw.
3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki margaryny i układamy piersi z kurczaka. Smażymy je pod przykryciem na małym ogniu, po mniej więcej 7 minut z każdej strony. Po 5 minutach warto naciąć mięso w najgrubszym miejscu i sprawdzić, czy jest jeszcze surowe w środku.
4. Komosę przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
5. Jarmuż oczyszczamy i odkrawamy twarde łodygi, po czym rwiemy go na mniejsze kawałki.
6. W garnku rozgrzewamy łyżkę margaryny, na środek wrzucamy ciecierzycę i posypujemy ją pozostałą mieszanką przypraw. Co jakiś czas mieszamy zawartość garnka. Gdy cieciorka zacznie się przyrumieniać, dodajemy jarmuż i przykrywamy pokrywką. Całość gotujemy do momentu, aż liście zmiękną. Garnek zdejmujemy z ognia, po czym dodajemy ugotowaną komosę i mieszamy składniki.
7. Usmażonego kurczaka przekrawamy na kawałki i podajemy na sałatce.


Klopsiki teriyaki

Wiesz, że w sosie teriyaki możesz przyrządzać nie tylko drób? Z jego dodatkiem świetnie smakują również klopsiki. Serwuj je z ryżem lub makaronem chińskim (wybierz dowolny, ulubiony rodzaj).

fot. shutterstock

Składniki:

• 400 g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
• 1 jajko
• 3 łyżki bułki tartej
• 2 cebulki dymki wraz z łodygami
• 1 ząbek czosnku
• 1/4 łyżeczki papryki chili
• mąka do obtoczenia klopsików
• 2 łyżki margaryny, do smażenia
• 4 łyżki gotowego sosu teriyaki
• sól, pieprz
• 1 łyżka sezamu
• 100 g ryżu basmati
• 300 g brokuła

Sposób przygotowania:

1. Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
2. Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
3. Całą dymkę drobno siekamy.
4. Mięso łączymy z jajkiem, bułką tartą, dymką, wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz chili, solą i pieprzem. Jeśli mieszanka będzie zbyt luźna, dodajemy więcej bułki tartej, jeśli zbyt sucha – trochę oleju. Formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej. Obtaczamy je w mące.
5. Na patelni rozgrzewamy margarynę, po czym układamy w środku klopsiki. Obsmażamy je z każdej strony na średnim ogniu. Gdy zaczną się rumienić, dodajemy sos teriyaki i potrząsamy patelnią, aby mięso dokładnie obtoczyło się w sosie. Smażymy przez kilka minut, potrząsając patelnią raz na jakiś czas.
6. Gotowe klopsiki wykładamy na talerz lub do pudełka i posypujemy sezamem. Serwujemy z ryżem i brokułami.

Obiad do pracy

Tak przygotowane dania na pewno odczarują poniedziałkowy natłok pracy. Zachęcamy was do eksperymentowania z naszymi przepisami. Poświęćcie trochę czasu w niedzielę i cieszcie się znakomitym, zdrowym posiłkiem następnego dnia.